Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Κωνσταντίνος Πάτσιος: ” Ένα σημαντικό στοιχείο που υπάρχει για μένα στο τρόπο που αντιλαμβάνομαι τη τέχνη είναι το χιούμορ ,ένα εργαλείο για να αντιμετωπίσουμε με ελπίδα όλο το σκοτεινό φορτίο της ύπαρξης.” Της Μαργαρίτας Πέτροβα





Κωνσταντίνος Πάτσιος:
” Ένα σημαντικό στοιχείο που υπάρχει για μένα στο τρόπο που αντιλαμβάνομαι τη τέχνη είναι το χιούμορ ,ένα εργαλείο για να αντιμετωπίσουμε με ελπίδα όλο το σκοτεινό φορτίο της ύπαρξης.”
Της Μαργαρίτας Πέτροβα




ο Κωνσταντίνος Πάτσιος με την Μαργαρίτα Πέτροβα στην γκαλερί chepart στο Χαλάνδρι.




Η εικαστική δουλειά σου ‘’φλερτάρει’’ κυρίως με την εννοιολογική τέχνη και την pop art. 

H δουλειά μου συνθέτει διάφορους ζωγραφικούς ιδιωματισμούς από την εννοιολογική τέχνη μέχρι την pop art και τον εξπρεσιονισμό. Με ενδιαφέρει η σύνθεση ετερόκλητων στοιχείων, γι αυτό και χρησιμοποιώ μια μεγάλη ποικιλία υλικών για να εκφραστώ ,από μακροσκελείς εγκαταστάσεις μέχρι κολάζ και φωτογραφία. Η τέχνη για μένα και ιδίως τα εικαστικά, περιγράφουν όλο εκείνο το κομμάτι της ύπαρξης που δε μπορεί να προσδιοριστεί παρά μόνα μέσα από την ελευθερία της καλλιτεχνικής απεικόνισης. Σκέφτομαι ότι εντός μας και εκτός ,θα υπάρχει πάντα ένας ψυχρός πόλεμος, η εικόνα όμως ενός εικαστικού μπορεί να συνθέσει τις πιο μεγάλες αντιφάσεις.





Οι εικόνες που δημιουργείς μέσα από την απλοϊκότητα τους υποβόσκουν μια έντονη πολιτική κριτική και διάθεση ειρωνείας. Τι είναι αυτό που σε ενδιαφέρει να σχολιάσεις;

Η διαδικασία που ακολουθώ για να εκφραστώ θα τη περιέγραφα σα τη " μέθοδο του τυφλού ". Δε σχολιάζω κάτι συνειδητά απλά το κάνω ,ακολουθώντας μια αυτόματη γραφή. Αν γίνω ξαφνικά θεατής του έργου μου , θα έλεγα ότι μαζεύω τα ίχνη ενός πολιτισμού και τα μετουσιώνω σε μια νέα κατάσταση σίγουρα πιο ενδιαφέρουσα. Νομίζω ότι προσπαθώ να δομήσω έναν εικαστικό λόγο που εμπερικλείει τα αναπάντητα ,τα παράλογα και όλα εκείνα που δε μπορώ να διαπραγματευτώ. Ένα σημαντικό στοιχείο που υπάρχει για μένα στο τρόπο που αντιλαμβάνομαι τη τέχνη είναι το χιούμορ ,ένα εργαλείο για να αντιμετωπίσουμε με ελπίδα όλο το σκοτεινό φορτίο της ύπαρξης.

Πως επηρεάζει η σημερινή κρίση τον πολιτισμό;

Η σημερινή κρίση σίγουρα επηρεάζει τον πολιτισμό σε οικονομικό επίπεδο. Μειώνεται ο προϋπολογισμός για τις τέχνες ,αλλά και το ενδιαφέρον του κόσμου που είναι εγκλωβισμένος σε διάφορα οικονομικά προβλήματα. Η κρίση απομακρύνει τον Έλληνα από την τέχνη ,αλλά κάποια στιγμή η ροή της οικονομίας θα αντιστραφεί και θα αρχίσει η ανάπτυξη. Από την άλλη σε πνευματικό επίπεδο μια κρίση πάντα θα είναι μια καλή αφορμή για να γεννηθούν ιδέες ,εικόνες και όλα τα παράγωγα του ανθρώπινου πολιτισμού, εξάλλου ο ανθρώπινος πόνος παρά η ευμάρεια συνυπέγραψε τα μεγαλύτερα έργα τέχνης.







Η καλλιτεχνική δημιουργία και έκφραση πως μπορεί να βοηθήσει στην υπέρβαση της κρίσης;

Η τέχνη δε ξέρω αν μπορεί να βοηθήσει στην υπέρβαση της κρίσης ,ξέρω όμως ότι μπορεί να εμπνεύσει ,να ψυχαγωγήσει να δώσει ελπίδα στον άνθρωπο. Στην Ελλάδα παρά τη φτώχεια της πολιτείας και των θεσμών, έχουμε ένα μεγάλο ανθρώπινο δυναμικό καλλιτεχνών που παρά τις αντιξοότητες μηχανεύεται τρόπους για να εκφραστεί και να δημιουργήσει νέες εικόνες.






Η κρίση έφερε κάτι καλό;

Η κρίση σίγουρα έφερε κάτι καλό, έφερε το τέλος ενός τρόπου ζωής ιδιαίτερα καταναλωτικού . Ζούσαμε όλη τη βαρβαρότητα του σύγχρονου καπιταλισμού ,τη σπατάλη, τη φαυλοκρατία , το νεποτισμό ,αλλά και τη κλοπή του δημόσιου πλούτου. Έπρεπε το "νεοσύστατο" ελληνικό κράτος να ταπεινωθεί μέσα από την κρίση ,για να αναγεννηθεί σιγά σιγά σε πιο στέρεες βάσεις και ιδανικά .Έχουμε αρκετές παρακαταθήκες κλασσικού πολιτισμού να μας καθοδηγήσουν .


Τι ετοιμάζεις αυτή τη στιγμή;

Αυτή τη περίοδο ολοκληρώνω ένα έργο με τίτλο "the last supper" πρόκειται για ένα μεγάλων διαστάσεων ζωγραφικό έργο που είναι μιά αλληγορία σε σχέση με το "μυστικό δείπνο" .Το έργο αυτό θα το παρουσιάσουμε με την Blender gallery στην Αrt-Αθήνα ,μία νέα και πολλά υποσχόμενη gallery σύνχρονης τέχνης με έδρα τη Γλυφάδα .





       

Ο Κωνσταντίνος Πάτσιος γεννήθηκε στην Αθήνα στο 1977.
Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά και
Εικαστικά στο Rhode Island School of Design της Βοστώνης.
Κατόπιν σπούδασε Ζωγραφική με το Γιάννη Ψυχοπαίδη και το
Μάριο Σπηλιόπουλο και Γλυπτική με το Νίκο Τρανό στην Α.Σ.Κ.Τ.
Έχει πραγματοποιήσει τρεις ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα
Mr. Cannibal, και Divine Comedy, στη Fizz Gallery και
Sugar Mao στο Remap και μία στη Θεσσαλονίκη Koukou στην Artis Causa Gallery.
Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου