Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

artjournal-ισμός: Άρτεμις Ποταμιάνου '' «….είναι πολύ δύσκολο να είσαι πρώτα από όλα γυναίκα εικαστικός γιατί αυτόματα σε οδηγεί να πάρεις κάποιες δύσκολες αποφάσεις.»




Με την Άρτεμις βρεθήκαμε στην γκαλερί  Έκφραση – Γιάννα Γραμματοπούλου όπου παρουσίασε την 17η ατομική της έκθεση με τίτλο  «η εξέλιξη της τέχνης».  Μιλήσαμε για την έκθεσή της, την art athina και το Platform Project @ Art Athina 2014 που επιμελείται , την αγορά της τέχνης σήμερα και  τον ρόλο της ως εικαστικός και επιμελήτρια.
Της Μαργαρίτας Πέτροβα





Στην γκαλερί ''Έκφραση'' η Άρτεμις Ποταμιάνου με την Μαργαρίτα Πέτροβα.





1.H "Η Εξέλιξη της Τέχνης" πρόκειται για μία εγκατάσταση όπου αναπαρίσταται ένας χάρτης-διάγραμμα, ανάλογος με αυτούς που χρησιμοποιούνται στα μουσεία φυσικής ιστορίας για την κατανόηση της φυσικής εξέλιξης των ειδών. Η εγκατάσταση αποτελείται από διάσημα  ζωγραφικά έργα που μιλούν για την δική τους σχέση και εξέλιξ1.H "Η Εξέλιξη της Τέχνης" πρόκειται για μία εγκατάσταση όπου αναπαρίσταται ένας χάρτης-διάγραμμα, ανάλογος με αυτούς που χρησιμοποιούνται στα μουσεία φυσικής ιστορίας για την κατανόηση της φυσικής εξέλιξης των ειδών. Η εγκατάσταση αποτελείται από διάσημα ζωγραφικά έργα που μιλούν για την δική τους σχέση και εξέλιξη. Μίλησέ μας για την ιδέα του έργου.


H παρούσα εγκατάσταση Η Εξέλιξη της Τέχνης, που αποτελείται από 21 έργα και προσπαθεί να συνδέσει το βιβλίο του Δαρβίνου, Η Καταγωγή των Ειδών, με την ιστορία της τέχνης. Ξεκίνησα από ένα προσωπικό βίωμα, ένα έργο που είχα δημιουργήσει το 2008 και ένα έργο που μου είχε χαρίσει ο Joseph Kosuth που αποτελούν την αρχή και το τέλος της πορείας που καταγράφεται στην εγκατάσταση αυτή. Με αυτό τον τρόπο διαμορφώνεται μέσα στην εγκατάσταση ένας χάρτης-διάγραμμα, ανάλογος με αυτούς που χρησιμοποιούνται στα μουσεία φυσικής ιστορίας για την κατανόηση της φυσικής εξέλιξης των ειδών. Εδώ όμως τη θέση των ειδών παίρνουν έργα τέχνης καλλιτεχνών που υπήρξαν πηγή έμπνευσης για μετέπειτα έργα άλλων γνωστών εικαστικών που με τη σειρά τους δημιουργούν καινούργιες πορείες και ετεροαναφορές.
Η εγκατάσταση απομυθοποιεί την ιδέα ενός πρωτεϊκού δημιουργού, δείχνει τους τρόπους επηρεασμού και εξέλιξης των έργων τέχνης.



 2. Στον κάτω όροφο της γκαλερί βρίσκεται ένα έργο- εγκατάσταση που επικοινωνεί με το πάνω. Ποια είναι η διασύνδεσή τους;


Οι κενές κορνίζες συμβολίζουν όλα αυτά τα έργα τέχνης που δεν πέρασαν στην επίσημη ιστορία αλλά με τον τρόπο τους συνέφεραν στην εξέλιξη της,  δημιουργούν μια κολώνα που στηρίζει κυριολεκτικά το πάνω όροφο που στεγάζει το οικοδόμημα της «υψηλής τέχνης». Αποτελεί ένα «μνημείο» στους αφανείς ήρωες που είναι οι άσημοι καλλιτέχνες.





3. Εκτός από την ατομική σου έκθεση αυτό τον καιρό ετοιμάζεσαι και για την φετινή art athina. Τι να περιμένει το κοινό να δει φέτος;


 Η φετινή Art Athina έχει ένα πλούσιο παράλληλο πρόγραμμα που σίγουρα δεν πρέπει να χάσει κανένας θεατής. Τα μέρη της Art Athina που οργανώνω και επιμελούμαι είναι το Platforms Project @ Art Athina 2014, ένα πρόγραμμα που σκοπό εχει να χαρτογραφήσει την εικαστική δράση όπως αυτή παράγεται μέσα στα πλαίσια ομαδικών πρωτοβουλιών καλλιτεχνών και το Art Athina Contemporaries που φέτος έχει τίτλο Statement Made και επιχειρεί μια αποτύπωση της σύγχρονης εικαστικής σκηνής όπως αυτή διαμορφώνεται σε ενεστώτα χρόνο.
Στο  Platform Project @ Art Athina 2014 θα παρουσιαστούν 47 πολύ σημαντικές πλατφόρμες από 18 χώρες ενώ ο αριθμός των καλλιτεχνών που θα εμπλακούν θα ξεπεράσει κατά πολύ τον ήδη εντυπωσιακό περσινό αριθμό. Μέσα στα πλαίσια του Platform Project @ Art Athina 2014 θα υπάρχουν κάποια αφιερώματα για τις  πλατφόρμες των Βαλκανίων και του Καναδά που θα πλαισιωθούν με μια σειρά ομιλιών για την τέχνη στις περιοχές αυτές και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Στο Statement Made από την άλλη, μεταφέρονται οι προβληματικές των εικαστικών οι οποίοι μέσω των έργων τους αρθρώνουν κι αναζητούν δηλώσεις που περιγράφουν και σχολιάζουν την σύγχρονη πραγματικότητα. Οι καλλιτέχνες που παίρνουν μέρος στην έκθεση προέρχονται από τις συμμετέχουσες  γκαλερί στο βασικό πρόγραμμα της Art Athina.



4. Η art athina είναι κατά κύριο λόγο μια εμπορική έκθεση. Στις μέρες μας το φιλότεχνο κοινό αγοράζει έργα; Πως κινείται η αγορά της τέχνης σήμερα;


Δεν νομίζω ότι είμαι η πιο αρμόδια για να απαντήσω αυτή την ερώτηση αλλά από αυτά που μαθαίνω από διάφορες γκαλερί, το κλίμα έχει αρχίσει σιγά σιγά να αλλάζει και να γίνονται περισσότερες αγορές έργων τέχνης . Δεν μπορώ λοιπόν από το να είμαι αισιόδοξη για το μέλλον αλλά και για την Art Athina. Όμως η Art Athina είναι κάτι περισσότερο από μια εμπορική έκθεση. Είναι ένας θεσμός που δίνει το έδαφος για συνάντηση όλων των σκηνών της σύγχρονης τέχνης. Σε κανένα άλλο event στην Ελλάδα δεν συμμετέχουν γκαλερί, πλατφόρμες και φορείς στον ίδιο χώρο, δίνοντας την δυνατότητα να αρθρωθεί ένας διάλογος πάνω στην τέχνη. 







5. Είσαι από τους πρώτους καλλιτέχνες που ασχολήθηκαν παράλληλα με την επιμέλεια εκθέσεων. Και αυτό σε πολύ νεαρή ηλικία. Πόσο δύσκολες ήταν οι συνθήκες για μια γυναίκα εικαστικό να ανταπεξέλθει σε κάτι τέτοιο;


Δυστυχώς ήταν και είναι πολύ δύσκολο να είσαι πρώτα από όλα γυναίκα εικαστικός γιατί αυτόματα σε οδηγεί να πάρεις κάποιες  δύσκολες αποφάσεις. Την εποχή που ξεκίνησα το να έχεις και άλλη μια ιδιότητα όπως είχα εγώ του επιμελητή έκανε ακόμα πιο ασαφές το τι πρεσβεύω. Όλο τα εικαστικό μου έργο έχει να κάνει με την θέαση του καλλιτεχνικού αντικειμένου και τους μηχανισμούς πίσω από την τέχνη οπότε για μένα ήταν φυσική εξέλιξη να ασχοληθώ με τις επιμέλειες . Όμως όταν ξεκινούσα πολλοί ήταν αυτοί που μου έλεγαν ότι πρέπει να διαλέξω ανάμεσα στα δυο. Τώρα τα πράγματα είναι πολύ ποιο εύκολα για τους εικαστικούς και ίσως είναι δύσκολο να καταλάβει κάνεις  πως ήταν η κατάσταση 10 χρόνια πριν όταν ζούμε σε μια εποχή που οι περισσότεροι νέοι εικαστικοί έχουν κάνει κάποια επιμέλεια. Ευτυχώς έχουν αλλάξει πολύ οι συνθήκες και έχουν ανοίξει πολλές πόρτες που κάποτε ήταν κλειστές…



Η Άρτεμις  Ποταμιάνου έχει παρουσιάσει το εικαστικό της έργο  σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, την Νέα Υόρκη, την Αγγλία, την Μόσχα, το Άμστερνταμ, το Τελ Αβίβ.  Έχει εκθέσει σε χώρους όπως: MAC -Midlands Art Center (Μπέρμινγκχαμ, Αγγλία), Borough Museum & Art Gallery (Νιούκαστλ, Αγγλία), Sotheby’s Amsterdam, Sotheby’s Tel Aviv, Sotheby’s Moscow, Change & Partner Contemporary Art Gallery (Ρώμη), Colesman Project Space (Λονδίνο), Real Gallery (Νέα Υόρκη), Hellenic Centre (Λονδίνο), Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, Ελληνοαμερικανική Ένωση (Αθήνα), 1η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, 3η Μπιενάλε Αθήνας, Open 2012(Βενετία), Tensta Kulturhus (Στοκχόλμη)κ. α. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου